Integrative baby therapy metoda je v našem prostoru še neznana. Izhaja iz dognanj prenatalane in perinatalne psihologije, telesne psihoterapije in kranio-sakralne terapije v kombinaciji z dognanji nevroznanosti, epigenetike, biodinamike, teorije navezanosti in iz področja travme. Utemeljitelja sta Matthew Appleton, psiholog in kranio-sakralni terapevt in Jenni Mayer, babica in kranio-sakralna terapevtka. 

Integrative baby therapy metoda prepoznava dojenčke kot senzitivna in polno čuteča bitja, na katere ima življenje v maternici in porod velik vpliv.

Študije iz prenatalne in perinatalne psihologije kažejo, da vse kar se zgodi od trenutka spočetja pomembno vpliva na nas kot posameznike skozi celo življenje.  

Pri dojenčkih se starši pogosto srečujemo s različnimi izzivi, kot so krčki, polivanje, refluks, neutolažljiv jok, težave z odlaganjem dojenčka, težave s spanjem in hranjenjem in vse to je lahko povezano z dogodki v nosečnosti in/ali s porodno izkušnjo.

Pri tej metodi pomagamo dojenčkom, otrokom oz celi družini, da predelajo travmatično izkušnjo iz nosečnosti ali iz poroda.

Primerna je praktično za vse, ki se soočajo s kakršnimikoli izzivi, še posebej pa je priporočljiva, v kolikor je bilo v nosečnosti veliko stresa. Velikokrat je zelo smiselna terapija v kolikor je bila umetna oploditev, nenačrtovana oz nezaželena nosečnost, večplodna nosečnost, pri kateri recimo dvojček oz trojček ni preživel. Primerna pa je tudi v primerih, kjer je bil porod zelo dolg ali zelo hiter, ali pa je bila med porodom uporabljena zunanja sila za porajanje otroka, kot je recimo pritisk na fundus, umetni popadki in vakuum.

Terapija se izvaja na tleh, najbolje je, da sta v terapijo vključena oba starša, seveda pa to ni nujno. Pri tej metodi se otroka zelo malo dotikamo, gre za veliko opazovanja, igre, komuniciranja preko telesnega jezika dojenčka in očesnega stika ipd. Kot pripomočke se uporabljajo skrbno in namensko izbrane igrače in pa dojenček skupaj z mehko medenico. 

Cilj terapije je pomagati dojenčku, da se lahko izrazi, da je v okolju kjer je slišan in razumljen, kar mu pomaga čez določene težke izkušnje, do katerih je morda prišlo v nosečnosti oz med porodom. Seveda pa je zraven tega bistvo to, da starši dobite razumevanje, zakaj se določene stvari dojenčku dogajajo in orodja, da lahko na vsakodnevni ravni pomagate svojemu otroku. 

V Sloveniji (Ljubljana) bodo prvi možni termini na voljo od maja naprej.