TRI VRSTE DOJENČKOVEGA JOKA

TRI VRSTE DOJENČKOVEGA JOKA

Včasih so rekli, da je dojenček joka takrat ko je lačen, utrujen ali pa polulan/pokakan, ampak vsi tisti ki že imate oz imamo otroke, vemo da temu ni tako, kajne? 

Danes bi rada z vami delila več informacij o joku, ki vam lahko pomagajo pri razumevanju vaših dojenčkov. 

Poznamo tri različne vrste joka in to so: jok potrebe, jok spomina in jok neugalšenosti oz. odtujenosti. 

Jok potrebe

Novorojenčki so popolnoma odvisni od staršev oz skrbnikov in jok iz potrebe je njihova osnovna komunikacija. Gre za izražanje počutja v tistem trenutku, kot je lahkota, nelagodje zaradi mokre pleničke, utrujenost, jok zaradi preveč stimulacij iz okolja. V preteklosti smo pogosto mislili, da dojenčki jokajo samo takrat ko ena od potreb ni zadovoljena in se je pričakovalo, da se jok preneha takoj ko to potrebo zadovoljimo. Inv primeru joka potrebe, se to res zgodi. 

Kaj pa če se otrok ne pomiri s tem, ko mu zadovoljimo osnovne potrebe??

Jok spomina

Tukaj bi rada najprej opozorila, da vsak porod je naporen, ne glede na to kako lep je. To želim, da imate v mislih pri branju v nadaljevanju, saj ni moj namen strašiti, temveč vam dati razumevanje kaj se je dogajalo in vas opolnomočiti, da lahko raziskujete in najdete načine kako pomagati svojim dojenčkom in seveda tudi sebi olajšati življenje. 

Torej, jok spomina se pojavi, ko dojenček podoživi občutke ali slike, ki jih lahko poveže z zgodnjo izkušnjo, kot recimo porod. Če dam za primer: Dojenček, ki je imel stresen porod zaradi slabega pulza in so ga na hitro iztisnili ven, nato pa ga takoj v tistem trenutku vzeli in odnesli v drugo sobo za pregled. Dotičen dojenček, ni imel stika z mamico v prvih trenutkih življenja in pri takšnem dojenčku lahko ob tem, ko ga recimo pustimo v drugi sobi opazimo izrazit jok oz nestrinajnje, kajti ob tem podoživi občutke iz časa poroda. 

Ali pa recimo, če je mamica med porodom dobila epiduralno ali kakšno drugo anastezijo, se je dojenček lahko počutil, da je prepuščen sam sebi, saj s tem ko otrpne del telesa, da ne čutimo bolečine, to dojenček čuti kot odsotnost mame, ki ni v polnem čutenju. Zato je lahko enako občutljiv na odsotnost mamice, kot pri prvem primeru. 

Ta tip joka pride v spremljavi ponavljajočih gibov določenega dela telesa, čemur mi v Integrative baby therapy metodi rečemo tudi baby body language oz. telesni jezik dojenčka. Recimo, to so gibi, ko se dojenček velikokrat vleče za ušesa, ali pa ko konstantno tišči nogice skupaj kot da bi s stopalom želel po drugi nogici podrgnit in dela to to ponavljajoče, ali konstantno dotikanje ali drgnenje določenega dela glavice, zvijanje nazaj ali premikanje glave levo in desno. 

Telesni jezik dojenčka nam lahko pove veliko stvari. Izraža se lahko impulz, da je dojenček bil blokiran, recimo ravno ko je želel in čutil da se bo lahko premaknil po porodnem kanalu ga je »zadela« anestezija, ki jo je dobila mamica za lajšanje bolečin in je do njega prišla skozi popkovino. Lahko kaže na mesto, kjer je bila lobanja zataknjena v pelvične kosti ali kaže to na trenutek, ko se je otrok počutil izgubljenega  in dizorientiranega. 

Med porodom se lahko večkrat pojavi občutek, ko ne ve ali bo preživel, to se lahko zgodi zaradi velikega pritiska  ali ko dojenčka preplavijo stresni hormoni ali pa zdravila, ki pridejo do njega skozi popkovino. V takšnih primerih se lahko v prvih nekaj mesecih kažejo težave s prebavo oz krčki. 

Kot zanimivost naj povem, da se ta telesni jezik dojenčka lahko prenese tudi skozi celo otroštvo vse do odrasle dobe in lahko uporabljamo določene kretnje 

 

Jok neuglašenosti/jok odtujenosti

To je poseben jok potrebe, ki se pojavi ko dojenček ne čuti povezanosti z mamo oz. zaznava »napeto« ozračje v okolju v katerem je. 

Ta jok je malo težje zaznati nam kot staršem, kajti v tistem trenutku težko pogledamo kje smo čustveno oz energijsko mi oz naš odnos v partnerstvu. 

Vzroki za te vrste joka:

* nerazrešen šok staršev iz časa nosečnosti , poroda ali drugega življenskega dogodka

* pomanjkanje čustvene povezanosti med starši ali pa med enim od staršev in med dojenčkom

* nerazrešen konflikt med staršema, ki ga dojenček »v polju« družine zaznava

* visok nivo stresa v družini, ki je povezan z zunanjimi dejavniki (recimo finančne težave)

* stres zaradi visokih pričakovanj staršev, bodisi do sebe, bodisi do dojenčka

Da vas ne bom preveč zmedla, prej ko sem govorila o joku spomina in o porodu. Tam gre torej za spomin, ki se ga dojenček spomni in želi dati občutja na plano. Medtem, ko tukaj gre tako kot pri joku potrebe za sedanji trenutek. 

Te vrste joka ni vedno pospremljen z telesnimi kretnjami in tudi če je, se dojenček ne odzove na to, da ga v tem smislu podpiramo. Sedanji trenutek dojenčkove potrebe je ta, da bi bil v koherentnem okolju oz družinskem polju. Dojenčki so zelo občutljivi oz senzitivni na polje in se niso sposobni sprostiti v »napetem« okolju. Jok disonance boste prepoznali v tem, da se bo vrtel v krogih. Po nekem času se otrok sprosti in v nekem trenutku začne ponoven cikel joka. Ključ kako podpremo jok disonance je, da ugotovimo kaj je tisto kar v okolju družine dojenčku ne ustreza in delamo na tem. 

Tega joka je kar veliko prisotnega v družinah, ker smo v današnji družbi mame ogromno same, nimamo prave podpore okolice, četudi je partner podpirajoč je preprosto lahko prenaporno za dva če oče dela dolgo službo. 

 

Za tiste, ki vas bi zanimalo več, kako pomagati dojenčkom v prvih mesecih življenja, je sedaj na voljo prvo tovrstno predavanje v Sloveniji, ki vam bo dalo še bolj poglobljeno razumevanje joka in tudi tega, kaj se dogaja pri izzivih kot so: krčki, polivanje, težave s hranjenjem, težave s spanjem…

Predavanje je možno kupiti na spodnji povezavi:

https://veva.si/predavanja/razumimo-dojenckov-jok-predavanje-in-delavnica/

Nekaj mnenj staršev, ki so predavanje že pogledali: 

Dodaj odgovor