ZAKAJ DIHANJE NE BI SMELO BITI SAMOUMEVNO?

ZAKAJ DIHANJE NE BI SMELO BITI SAMOUMEVNO?

Prepričana sem, da se boste strinjali z mano, da vsi ki v tem trenutku berete ta članek, istočasno tudi dihate!? A imam prav? Zanima pa me, koliko vas je takšnih, ki se svojega dihanja tudi zavedate? Koliko časa na dan je vaše dihanje na zavedni ravni?

Naše dihanje je izjemnega pomena iz dveh razlogov. Dihanje je proces s pomočjo katerega naše telo in naši notranji organi dobijo dovolj kisika, da lahko delujejo in pa ostanejo vitalni. Kisik je najbolj pomembno hranilo, ki naše telo ohranja vitalno. Brez hrane lahko zdržimo nekaj tednov, tudi brez vode lahko peživimo nekaj dni, medtem ko bomo brez kisika umrli v nekaj minutah. Drug vidik pomembnosti dihanja pa je v tem, da s pomočjo dihanja iz telesa odplaknemo/izdihamo toksine. Razisklave kažejo, da večina ljudi uporablja cca tretjino pljučne kapacitete za vsakodnevno dihanje/fukcioniranje. To pomeni, da se posledično na ta način ne izdihajo vsi toksini ki bi se lahko in na drugi strani to pomeni da  velik procent celic v našem telesu ni preskrbljenih s kisikom, kot bi za optimalno počutje morale biti.

Vsi znamo dihati, ampak pomembno je tudi da znamo zdravo dihati. Z našim hitrim tempom življenja smo prišli do tja, ko je naše dihanje hitro in plitko, zaradi česar pride do tega da se nam vrti, do utrujenosti, težav s spanjem, mišičnih krčev, bolečin v prsih…

Predstavljam vam eno dihalno tehniko, ki je zelo preprosta in jo lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli. Lahko se poslužite tudi kakšne druge, pomembno pa je to, da vsaj nekaj minut dihate globoko s polnim zavedanjem in sčasoma vam bo globoko dihanje prešlo v navado tudi za vsak dan.

 • Nadhi sudhi pranayama

To je ena od dihalnih tehnik, ki ima veliko koristi za naše zdravje.

Kako jo prakticiramo?

Sedemo v udoben meditativen položaj. Lahko sedemo na pete ali pa s prekrižanimi nogami. Poravnamo hrbtenico, zapremo oči. S palcem desne roke zapremo desno nosnico, nato vdihnemo skozi levo nosnico (počasi) in potem s kazalcem desne roke zapremo levo nosnico in izdihnemo skozi desno nosnico, nato vdih skozi desno nosnico, zapremo desno nosnico in izdih skozi levo nosnico. To je ena ponovitev tega dihanja. Dihanje naj bo počasno in globoko (v predel trebuha). Optimalno je da naredimo vsaj 20 ponovitev.

Prednosti:

 • povečuje se pljučna kapaciteta
 • izboljša se zdravje pljuč, pomaga pri raznih respiratornih težavah
 • izboljša se krvni obrok
 • s tem ko se izboljša krvni obtok, se poveča naša energija
 • pomiri naš živčni sistem in pomaga lajšati simptome stresa
 • apetit se uravnovesi
 • krepi imunski sistem
 • uravnovešamo čustveno in logično plat

Omejitve:

 • ljudje z visokim pritiskom naj ne izvajajo te dihalne tehnike

Z vami,

Nana Krošel

This Post Has One Comment

 1. Jana

  Čudovita vaja, ki res deluje! Drugače pa sem se teh dihalnih tehnik naučila v Indoneziji pri lokalnem zdravilcu. Pokazal mi jih je z namenom, kako na naraven način odpraviti glavobol. Preverjeno pomaga ☺️

Dodaj odgovor