NJIVSKA PRESLICA – BOGASTVO IZ VRTA!

NJIVSKA PRESLICA – BOGASTVO IZ VRTA!

Kot otrok se zelo dobro spomnim, kako je tale lepa rastlinca, ves čas sama rastla na gredi ob hiši, mami pa jo je vztrajno plela, kot vsak drug plevel. Sama sem v otroštvu preslici rekla mini smrekica. Ni naključje, da objavljam ta prispevek ravno zdaj, kajti najboljši čas za nabiranje preslice je od junija dalje, torej čez celo poletje.

Ko sem se z leti vedno bolj spogledovala z zelišči, me je preslica navdušila. Zelo verjetno je do tega
prišlo tudi zaradi tega, ker so učinkovine preslice ustrezale mojim deficitom oz. težavam, ki sem jih imela.

Preden opišem uporabo in super učinkovitost preslice, bi najprej poudarila, da je v Sloveniji možno
najti tri različne preslice, vendar je samo ta zdravilna, zato bodite pri nabiranju pozorni. Najbolj sigurno je nabiranje na domačem vrtu, v nasprotnem primeru pa si dobro oglejte razlike ali jo raje kupite.

Preslica se je uporabljala že v času antične Grčije in Rima za razline tegobe, kot je zdravljenje razjed,
zaustavitev krvavitev, prav tako pa za vse ledvične težave. Rimski zdravnik Galen pa je bil tisti, ki je prelsico naredil znano, da so jo začele uporabljati tudi druge kulture. Postala je ljudsko zdravilo za ledvice, težave z mehurjem, artritis, krvaveče razjede in tuberkulozo. Kitajci, ki na telo gledajo iz vidika elementov, uporabljajo njivsko preslico za hlajenje pri vročini in kot pripravek pri očesnih vnetjih, kot so vnetje očesne veznice, težavah z roženico, pri griži, gripi, oteklinah in hemoroidih.

Kaj od rastline lahko uporabimo?

Preslica nima listov ima pa takšna stebelca, vsa stebelca so užitna, pomembno pa je da so zelena, v kolikor so rjava je ne uporabimo. Uporabljamo jo lahko svežo ali posušeno, vendar tudi ko se posuši mora ostati zelena. V kolikor temu ni tako, jo zavržemo.

Uporaba in učinkovine

Preslica vsebuje veliko silicijevega dioksida in silicijevih kislin in to v oblikah, ki se močno absorbirajo v telo, bolj kot katera koli druga rastlina. Silicij je mineral, bistvenega pomena za zdravje ljudi in tudi drugi najpogostejši element (po kisiku) v zemeljski skorji. Njivska preslica tako spodbuja nastajanje kolagena,
ki je v veliki večini tvorjen ravno iz silicija, zato je odlična v poporodnem obdobju, ko želimo, da se tkiva in koža obnovita. Poleg naštetega je njivska preslica tudi vir različnih hranil, kot so kalcij, magnezij, cink, mangan, fosfor, kalij, selen, tiamin, roboflavin, niacin in vitamin C. Njeni aktivni antioksidanti ščitijo pred prostimi radikali. 
Uporabimo jo lahko pri težavah z zobmi in kostmi, pri anemiji in splošni izčrpanosti, pri pljučnih boleznih, pri krvavitvah, ventjih mehurja in drugih okužbah, tudi kot podora pri ledvičnih kamnih. Četudi nimate nobenih bolezni, pa ima zaradi svojih lastnosti dober vpliv na rast las in nohtov, ko so nohti krhki, lomljivi, ali pa ko se srečujemo s povečanim izpadanjem las in tankimi, lomljivimi lasmi.

Pripravki

ČAJ IZ PRESLICE

Čajno žličko posušene njivske preslice kuhajte 5 minut v skodelici vode (2,5 dl). Nato odstavite in pustite še 15 minut, da se ohladi. Čaj potem precedite in pijte po požirkih. Spijte dve do štiri skodelice na dan.

TINKTURA

10 gramov sveže njivske preslice namočite v žganje ali etilni alkohol. Nato pustite 14 dni na soncu ali toplem mestu. Vsak dan vsebino pretresite. Po 14 dneh tinkturo precedite.

Kot že omenjeno njivska preslica spada med bolj znane rastline za nego in zdravljenje lasišča. Krepi lasne korenine, odstranjuje prhljaj, spodbuja rast las in pomaga pri izpadanju las. Za zunanjo nego las zmešajte 4 kapljice tinkture njivske preslice z dvema žlicama oljčnega olja in s tem masirajte glavo 10 minut. Postopek ponavljajte 4x tedensko. Poleg tega jo uživajte v obliki čaja.

KOPEL

100g njivske preslice namočiš zvečer v 3litre vode, drug dan jo skuhaš in pustiš da vre 20 min in nato zliješ v čimbolj vročo kopel, potopiš se vsaj do prsi, nato se po 20ih minutah zaviješ v kopalni plašč in deko, zato da se spotiš. Isto preslico, lahko uporabiš še dvakrat – potem kuhaš po 1 uro in ne samo 20min (vendar se mokra hitro pokvari, tako da to je možno v kolikor naredite bolj ali manj 3
kopeli zapored, ali pa jo uporabi več družinskih članov.)

Zaradi svoje vsebnosti silicijevega dioksida preslica predstavlja močno zelišče za popravilo kostnega
tkiva, kajti ta pomaga kalciju, da lahko telo shranjuje večjo količino tega minerala in jo nato uporabi za popravilo kosti, kolagena in drugih telesnih tkiv. Zato so koristne za osteoporozo. Priporoča se jo tudi pri anemiji in splošni izčrpanosti, za zdravljenje globoko zakoreninjenih poškodbah pljuč (kot sta že omenjena tuberkoloza in emfizem). Na bazi urinarnega trakta vpliva blagodejno na krvavitve, cistične razjede, vnetje mehurja in druge okužbe, kar še posebno velja v primerih vnetja ali benigne širitve prostate, pa tudi za hitrejšo odstranitev ledvičnih kamnov …

Kako jo ločimo od drugih?

Najlažje njivsko preslico ločimo od ostalih po njenem rastišču. Njivska preslica raste po vsej Sloveniji na zmerno vlažnih ilovnatih tleh, po železniških nasipih in kot plevel na vrtovih in njivah. Najdemo jo tudi na jasah, robu polj, v živi meji ali na neobdelani zemlji. Ostali vrsti, torej močvirnata in vodna rasteta na
močvirnatih in senčnih predelih. Nikoli ne nabiramo tistih vrst, ki imajo na zelenih poganjkih še ostanke rjavih klaskov. Prav tako se ločijo po dolžini prvega člena vejic. Če je člen daljši od kronice na steblu, imate v rokah njivsko preslico, če pa je člen krajši, je to močvirska ali vodna preslica

ps: Če vam njivska preslica ne raste na vrtu jo lahko naročite tudi pri meni, Solime njivska preslica 100 g,4,93 eur. Naročilo na: info@nanakrosel.si

Dodaj odgovor