PRESNA TORTA – recept

PRESNA TORTA – recept

Vsi, ki me poznate veste, da na naših praznovanjih jemo praktično vedno presno torto. V različnih okusih, različnih velikostih, ampak preprosto obožujemo presne torte – vsi štirje. 🙂 Naša najljubša je vedno v kombinaciji s čokolado oz s presnim kakavom. Kombiniramo jo z malinami, višnjami, borovnicami ali pomarančami. Danes bom tukaj napisala recept za eno ali dve verziji, da lahko preizkušate kaj vam je bolj všeč.

Kaj potrebujete?

Pripomočki:

  • krožnik oz pladenj za torte
  • okvir za torto
  • dober blender – je ključen za gladko kremo
  • sesekljalnik – multipraktik, nekaj s S rezilom
  • skodelice – vse merim s čajno skodelico, da ni nič potrebno tehtati
  • še kakšno posodo, da lahko naredite parno kopel za stopiti kakavavo in kokosovo maslo

Sestavine za torto cca 24 premera, če količino razpolovite dobite sestavine za premer 16 cm:

Podlaga:

  • 1 skodelica namočenih indijskih oreščkov
  • 1 skodelica mandljev
  • 1 skodelica nasekljanih datljev

Ključno je to, da so oreščki namočeni, ker se masa lepše poveže, prebavljivost pa je lažja. Pomembno pa je tudi, da so datlji predhodno narezani, zato da je masa bolj homogena. Vse skupaj vržemo v multipraktik oz sesekljnik in seseklamo do tega, da se masa lepo poveže. Če nimate ,ultipraktika, ki je res velik, naredite podlago v dveh “rundah”, torej najprej pol sestavin in še potem pol, zato ker je v nasportnem primeru preveč sestavin in seseklajnik ne smore dobro sesekljat. Nato presipamo maso v okvir in jo z žlico ali rokami potlačimo približno enakomerno, da dobimo spodnji del torte.

Krema:

  • 3/4 skodelice indijskih oreškov (ne smejo biti namočeni)
  • 1 skodelica vode
  • 2 skodelici zamržnjenega sadja – maline ali višnje oz po želji (jagode odsvetujem, ker so zelo vodene in tudi okusa ne dajo tapravega) – sadje pustimo da se odtali, količino pa merimo z zamrznjenim 🙂
  • 4 žlice agavinega sirupa ali kakšnega drugega sladila
  • 1/2 skodelice presnega kakava (poudarek na presni, ker drugače ne pride ok okus)
  • 1/3 skodelice stopljenega kakavovega masla
  • 1/3 skodelice stopljenega kokosovega masla
  • 3 žlice chia semen

Najprej z blednerjem zmeljemo indijske oreščke, da pride kot nekakšno maslo oz prah. Nato dodamo vse ostale sestavine, razen kakavovega in kokosovega masla, ter chia semen. Ko zblendamo to do gladkega, dodamo še STOPLJENO k. in k. maslo ter chia semena. Zblendamo do te mere, da se sestavine dobro premešajo, potem pa hitro zlijemo maso na prej priprvljeno testo, znotraj okvira. Vse skupaj postavimo za nekaj ur na hladno in torta je pripravljena.

Če je komu kaj nerazumljivega, dobrodošli komentarji oz vprašanja. 🙂

Kako izgleda priprava podlage za torto?

Tako pa pripravim kremo:

Spodnja je z veliko borovnicami

Tale pa s pomarančo - jaffa verzija
(v zgornjem receptu zamrznjeno sadje in vodo nadomestite s 4 dcl sveže stisnjenega pomarančnega soka)

Dodaj odgovor